7 maart 2020

Camerata Trajectina – instrumentaal uitgevoerde oudnederlandse liederen op verzoek

28 maart 2020

Veenendaals projectkoor, solisten en barokorkest o.l.v. Wouter Verhage – Johannes Passie versie 1725, J.S. Bach

18 april 2020

Pianoduo Beth en Flo – o.a. Poulenc en Shostakovitch

23 mei 2020

Hanneke Rouw, cello, en Masha Galperina​, piano – Prokofjev, Debussy en  Piazzolla

20 juni 2020

Veenendaals projectkoor en solisten o.l.v. Kees Jan de Koning – Petite Messe Solennelle, Rossini

7 maart 2020   –   16.00 uur, Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal

Camerata Trajectina

Saskia Coolen, blokfluiten en viola da gamba; Cassandra Luckhardt, viola da gamba; Constance Allanic, harp en viola da gamba; Arjen Verhage, luit en citer

Camerata à la carte – Fraaie Deuntjes

De mooiste melodieën uit de Gouden eeuw – Spotify anno 1634. Het programma van dit concert wordt bepaald door het publiek. U mag zelf een keuze maken uit de menukaart. Camerata speelt dan instrumentale versies van de gekozen liederen, deels van wat in schrift is overgeleverd, deels geïmproviseerd. Als u vooraf wilt beluisteren hoe de liederen uit die tijd klonken, kan dat via Spotify (anno nu). Daarvoor kunt u deze link gebruiken.

Programma 7 maart 2020

Menukaart Camerata à la Carte
Pavan
#virtuoos #gewaagde harmonieën #William Lawes #Harp Consorts
Est-ce-Mars
#statig #Frans lied #Sweelinck #tophit
Onder een linde groene
#lieflijk naïeflijk en liederlijk liedje #Sweelinck #virtuoos #zonder harp
Ballo del Granduca
#nobel #la Pellegrina #Cavalieri #Sweelinck #drie viole da gamba #of is het viola da gamba’s?
Kakafonie
#medley van Boerenlieties #De Stront Moolen #Isabelle heeft in ‘t Hemd gepist #Francyntje heeft een Poep gelost #De Stront Menuet #Johannatje heeft in ‘t Bedt gekakt
Ensalada Camerata
#medley #Wilhelmus & co. #gouwe ouwe #45 jaar Camerata
Suite Pannekoeck
#Matthe w Locke #Little Consort #uit de boekenkast van stadsmuzikant Anthony Pannekoeck
Amarilli mia bella
#van Eyck #Caccini #Arie Antiche #snij-je-hart-eruit #eerste zangles
Questa dolce sirena
#Gastoldi #zoete zeemeermin #balletto #falala falala falalala
Flow my tears
#melancholie #Dowland #’t Uitnemend Kabinet #tranendal #pak je zakdoek maar
Greensleeves
#Engels #Henry VIII #folk #wie kent het niet? #candlelight #vleugje nostalgie
Nachtegaaltje
#blokfluit #vogelgeluiden #van Eyck
Doen Daphne d’overschoone Maegt
#over Daphne en Apollo #metamorphose #nymph wordt laurierstruik
Malle Sijmen
#lyra viol duet# Mall Simms in het Engels #stoere melodie
d’Engelsche Fortuyn
#tophit #Fortune my foe #John Dowland #vrouwe Fortuna aangeklaagd
Susanne un jour
#chanson van Lassus #alla bastarda #diminuties #virtuoos
Mille Regretz
#voor Margreet #Josquin Desprez #lievelingslied van Karel V #Narvaez #eindigt in mineur
Doulce Memoire
#chanson over zoete herinnering #16e eeuws #Pierre Sandrin #luit alla bastarda
Passamezzo antico
#basso ostinato #improvisatie #ping pong #dromerig #broeierig
Passyrneasures Galliard
#treble and ground #the two pluckies #John Danyel #reminds of Greensleeves somehow
Passamezzo moderno
#les Bouffons #van Eyck #gouwe ouwe
La Folia
#Corelli 1700 #Marais 1701 #Vivaldi 1705 #Rachmaninoff 1931 #Carnerata Trajectina 2019
Chaconne
#Schenk #basso ostinato #viola di gamba duet #zonder plukkies #Franse stijl
Passecaille
#melancholiek getokkel #dalend tetrachord #improvisatie
Keuze van de Chef
#laat je verrassen! # met een twist #modern in een oud jasje #nieuwe wijn in oude zakken
Hilversum 3, laat staan Spotify, bestond nog niet; maar in straten en huizen klonk muziek. De mooiste melodieën uit de Gouden Eeuw waren overal te horen. Ze klonken op het carillon en tijdens openbare orgelbespelingen in de kerk. Ze werden vertolkt door stadspijpers en fluitspelers en er werd op gedanst bij bruiloften en partijen.

Mooie melodieën, goeie deunen hebben een bijzonder vermogen. Ze nestelen zich in je hart, vergezellen je in je dromen, en doen je denken aan vroegere liefdes. Als ware iconen knopen ze zich in ieder oor. Ze inspireren muzikanten en componisten tot nieuwe bezettingen en nieuwe variaties. En door dit recyclen blijven ze springlevend.

Camerata Trajectina brengt in dit instrumentale programma een ode aan de onsterfelijke melodieën van Gouden Eeuw. Vol vuur improviseert sterfluitiste Saskia Coolen er met haar Cameraatjes op los. Iedere melodie krijgt zijn eigen jas en klinkt weer als nieuw. Virtuoze variaties, verrassende arrangementen en een kleurrijke bezetting met Harp, Luit, Citer, Blokfluiten en Viola da Gamba’s.

Stelt u zich een jukebox in 1634 voor. Welke hits staan er in de mega top 40? Het publiek bepaalt! Werp een florijn in en kies uit Flow my tears, Amarilli mia bella, Greensleeves, Est ce mars, of Onder de linde groene en vele andere verrassingen.

Over Camerata Trajectina

Het muzikale geheugen van Nederland

Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina Nederlandse geschiedenis tot leven. Speelse en theatrale presentaties spiegelen de cultuur en maatschappij van toen aan ons herkenbare heden. Voor het ensemble zijn componisten als Sweelinck, Schuyt, van Eyck en Schenk even inspirerend als propagandaliedjes van de geuzen, zeemansliederen van de VOC of minneliedekens uit het Gruuthuse-handschrift.

Kernleden van het ensemble zijn Saskia Coolen (blokfluit & viola da gamba), Hieke Meppelink (sopraan), Nico van der Meel (tenor) en Arjen Verhage (luit & citer). Afhankelijk van het repertoire wordt het ensemble uitgebreid met diverse musici. Momenteel werken Cassandra Luckhardt (viola da gamba) en Constance Allanic (viola da gamba & harp) regelmatig met het ensemble mee.

Nú zingen en spelen is nú beleven

De poëzie in de 16e en 17e eeuw eeuw werd veelal gemaakt op bekende melodieën en werd dus gezongen! Beroemde dichters als Hooft, Bredero en Cats maakten evengoed gebruik van deze manier van werken als eenvoudige soldaten en matrozen. Camerata Trajectina heeft een grote expertise opgebouwd in het terugvinden van melodieën bij deze teksten. Daarbij wordt intensief gebruik gemaakt van de zeer omvangrijke database van de Nederlandse Liederenbank, die werd opgezet door liedonderzoeker Louis Peter Grijp (†2016), de voormalig luitist van Camerata Trajectina. Arrangementen worden gebaseerd op muziekwetenschappelijk onderzoek en stijbewuste improvisaties.

In 2014 werd door Camerata Trajectina het veertigjarige bestaan gevierd. Daarbij kreeg het ensemble als verklanker van de vaderlandse geschiedenis de Visser-Neerlandia Cultuurprijs uitgereikt. Het ensemble initieert en ontwikkelt haar eigen producties. Het gaat de verbinding aan met andere musici, schrijvers en regisseurs. De literaire en theatrale samenwerking met Gerrit Komrij leidde tot Liedekens van Jacob Obrecht en de multidisciplinaire Jeroen Bosch-voorstelling De Zeven Zonden. Camerata Trajectina bracht de eerste Nederlandse opera – Bacchus, Ceres en Venus van Johan Schenck – tot klinken. De Volkskrant noemde het ‘een blijde gebeurtenis’ en de opera een ‘feest’.

Incidenteel wordt ook samenwerking gezocht met zangers en instrumentalisten uit de hedendaagse lichte muziek. De zinvolle uitwisseling van ideeën leidde tot verrassende programma’s, zoals Mokum in Carré, dat ging over Amsterdamse liedjes door de eeuwen heen.

Het ensemble gaf met haar programma’s honderden concerten op de belangrijkste concertpodia in Nederland en Vlaanderen; in de meeste andere landen van Europa; en onder andere in Canada, Verenigde Staten, Turkije, Mexico, Indonesië, Ghana, Marokko en Syrië. Camerata Trajectina is een vrijwel vaste gast op het Festival Oude Muziek in Utrecht.

Het ensemble heeft ruim 40 geluidsdragers geproduceerd en heeft daarmee een monument voor de Nederlandse muziek uit vroeger tijden opgericht. Voor de dubbel-cd Antwerps Liedboek ontving het ensemble een Edison Klassiek. ‘Mooi, mooi, mooi’, schreef het Parool over deze productie. ‘Het plezier spat van hun uitvoeringen af’, vond de Edison-jury.

Camerata Trajectina leverde muzikale bijdrages aan nationale herdenkingen over uiteenlopende onderwerpen, zoals Willem van Oranje en de tachtigjarige oorlog, de VOC, Constantijn Huygens en Calvijn, en aan staatsbezoeken rond jubilea van Nederlands-Ghanese en Nederlands-Syrische betrekkingen.

In samenwerking met musea zijn projecten ontstaan over Jan Steen (Rijksmuseum Amsterdam), Frans Hals (Frans Hals Museum), Rembrandt (met musea in vele landen, tijdens het Rembrandtjaar 2006) en Jeroen Bosch.

28 maart 2020   –   16.00 uur, Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal

Veenendaals projectkoor, solisten en barokorkest o.l.v. Wouter Verhage

Johannes Passie versie 1725, J.S. Bach

NB: Aangezien de volledige passie wordt uitgevoerd, zal het concert ruim 2 uur duren!

Programma 28 maart 2020

1.
2.
3.

18 april 2020   –   16.00 uur, Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal

Pianoduo Beth en Flo

o.a. Poulenc en Shostakovitch

Programma 18 april 2020

1.Het programma is nog niet bekend.
2.
3.
4.
5.

Contact:

info@westerkerkmuziekveenendaal.nl

Donaties

Uw donaties zijn van harte welkom op
IBAN: NL27 RABO 0157390217 t.n.v.
Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal