21 mei 2022

Caecilia Camerata kamerorkest o.l.v. Jasper de Waal
Händel, Mozart en Respighi

25 juni 2022

Veenendaals projectkoor en -orkest o.l.v. Kees Jan de Koning
Petite Messe Solennelle, Giacomo Rossini

17 september 2022

AMEZA – Ars Musica Ensemblezang Academie
o.a. Schütz, Bach, Britten en Pärt

22 oktober 2022

Monteverdi Kamerkoor Utrecht o.l.v. Wouter Verhage
Muziek uit de Baltische staten

19 november 2022

Chimaera Trio (klarinet, cello en piano)
“Der er et yndigt land”

10 december 2022

Kampen Boys Choir
Advents- en Kerstconcert

21 mei 2022 – 16:00 uur – Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal

Caecilia Camerata o.l.v. Jasper de Waal

m.m.v. Hilleke de Groot en Lianne Reus, dwarsfluit

Werken van Mendelssohn-Bartholdy, Telemann, Dvořák en Stravinsky

Programma:

1.Symfonie voor strijkorkest nr. 10
• Adagio
• Allegro
• Piú presto
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809 – 1847)
2.Concert voor 2 fluiten en strijkers, TWV52:e2
• Moderato
• Presto
• Cantabile
• Menuet
• Vivace
Georg Philipp Telemann (1681 – 1767)
3.Serenade voor blazers, cello en contrabas, op. 44
• Moderato quasi marcia
• Minuetto
• Andante con moto
• Finale (allegro molto)
Antonín Dvořák (1841 – 1904)
4.Pulcinella Suite, Revised 1949 version
• Sinfonia (Ouverture)
• Serenata
• Scherzino – Allegretto - Andantino
• Tarantella
• Toccata
• Gavotta (con due variazione)
• Vivo
• Minuetto - Finale
Igor Stravinsky (1882 – 1971)

Het ensemble Caecilia Camerata heeft als doel gepassioneerde musici met een carrière buiten de muziekwereld de kans te geven om samen op hoog niveau muziek te maken. De naam is ontleend aan de heilige Caecilia, die volgens de legende uit een voorname Romeinse familie afkomstig was. Ze vond troost in de muziek en stierf de marteldood omstreeks 230. Ze werd patrones van de muziek, instrumentenmakers en zangers. De toevoeging ‘Camerata’ duidt allereerst op het karakter van het orkest – het is een kamerorkest waarin ieders inbreng van belang is. Daarnaast verwijst het ook naar het woord kameraden (vrienden); de orkestleden zijn zowel liefhebbers van muziek als (muziek)vrienden. In Caecilia Camerata zoeken zij, allen afkomstig uit verschillende orkesten, enkele malen per jaar naar een energieke, gepassioneerde gezamenlijke uitvoering onder de zeer inspirerende leiding van Jasper de Waal. Een variëteit aan werken zijn in de afgelopen jaren werken gespeeld: van Mozart, Haydn en Beethoven tot Strauss, Brahms, Bruckner en Ravel. Vaak met aansprekende solisten. Doel is steeds om de muzikale kern van de muziek te bereiken en die te delen met het publiek.

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) – Symfonie voor strijkorkest nr. 10 – Van de dertien strijkerssymfonieën die wonderkind Felix Mendelssohn-Bartholdy tussen zijn 12e en 14e jaar componeerde, behoort deze tot een van de meest gespeelde: de jeugdige energie spat ervan af!

Georg Philipp Telemann (1681-1767) – Concert voor 2 fluiten en strijkers, TWV52:e2 – Solisten: Lianne Reus en Hilleke de Groot. Concert voor twee fluiten en strijkers. We zijn bijzonder blij en trots op de twee solisten uit eigen gelederen: Lianne Reus en Hilleke de Groot.​

Antonín Dvořák (1841-1904) – Serenade voor blazers, cello en contrabas, op. 44 – Blazerssymfonie geïnspireerd op Mozart’s Gran partita (K. 361), maar met een eigen karakter: ongecompliceerd, in Weense stijl, met meeslepende melodieën en heerlijke harmonieën.

Igor Stravinsky (1882-1971) – Pulcinella Suite – Door Stravinsky zelf gemaakte bewerking van het beroemde ballet Pulcinella, met als basis een partituur van Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736). Stravinsky moderniseerde deze oude muziek door aan bepaalde thema’s en structuren moderne ritmes en harmonieën toe te voegen. Resultaat: een werk met een levendig karakter dat je aanzet tot dansen!

Jasper de Waal, dirigent: Naast een zeer geslaagde carrière als solo-hoornist bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest is Jasper de Waal ook actief als dirigent. Intensieve studie bij Jan Stulen, zijn grote repertoirekennis en jarenlange muzikale input op het hoogste niveau maken hem een interessante en bevlogen dirigent.

Hij dirigeerde in Nederland succesvol het Noord Nederlands Orkest, Het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Philharmonie Zuid Nederland. In 2014 maakte Jasper zijn internationale debuut bij Philharmonica de Stat Transilvania in het Roemeense Cluj, waar hij wegens groot succes direct werd teruggevraagd. Als hoornist is Jasper nog steeds actief op het hoogste niveau in het Chamber Orchestra of Europe. Daarnaast is hij hoofdvakdocent Hoorn aan het Conservatorium van Amsterdam en gastdocent aan het Royal Northern college of Music in Manchester.

25 juni 2022 – 16:00 uur – Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal

Veenendaals projectkoor en -orkest o.l.v. Kees Jan de Koning

Petite Messe Solennelle, Giacomo Rossini

17 september 2022 – 16:00 uur – Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal

AMEZA – Ars Musica Ensemblezang Academie

o.l.v. Patrick van der Linden

Coach Kees Jan de Koning

Werken van o.a. Schütz, Bach, Britten en Pärt

Ameza 1 bestaat uit de volgende studenten:

·       Marianne van Sligtenhorst, Laura Schokking, Lydia van de Ende  – sopraan

·       Klara Elwenspoek, Fransje Christiaanse, Arnica van Rijnsoever    – alt

·       Ruben Olthof, bariton –  Eric Murre,  bas

Docent en leiding Patrick van der Linden

AMEZA

Ars Musica Ensemblezang Academie (AMEZA) is nauw verbonden aan Ars Musica en biedt een unieke opleiding ensemblezang aan. Het vak van ensemblezanger is deels gelijk aan dat van een solozanger. Iedere zangstem is uniek en heeft karakteristieke eigenschappen. Een ideaal stemgebruik behoort dan tot de basis van dit vak. Daarnaast wordt gewerkt aan leren samenwerken: hoe kun je je diepgaand muzikaal met elkaar verbinden, met behoud van zoveel mogelijk eigen identiteit? Jezelf blijven bijsturen met de oren open – een fantastisch mooi leerproces.

Stichting Ars Musica

Stichting Ars Musica, gevestigd in Gouda, biedt een muzikaal podium voor musici en ontvouwt muzikale schatten voor het publiek. Ars Musica brengt de muziek en de mensen achter die muziek hierdoor zo dicht mogelijk bij de toehoorder. Hoe eerder mensen de kracht van muziek ervaren, hoe meer zij daar op de langere termijn van zullen profiteren. Daarom wordt er volop geïnvesteerd in educatieve activiteiten. Leden van verschillende koren of het orkest treden op voor scholen en verzorgen interactieve lessen. Ook educatieve voorstellingen behoren tot deze activiteiten. Ars Musica fungeert ook als kenniscentrum op het gebied van muziek in het algemeen.

Ars Musica bestaat uit deze ensembles:

·       Opleidingskoor van de Koorschool

·       de Koorschool

·       Het Meisjeskoor

·       Het Jong Concertkoor

·       Het Ars Musica Concertkoor

·       Het Ars Musica kamerkoor

·       Het Ars Musica Orkest

Educatie

Ars Musica ziet het als een wezenlijke taak mensen te bereiken die niet eerder in aanraking kwamen met klassieke muziek. Educatie is daarom één van de hoofddoelen van de stichting. Voor alle leeftijdsgroepen worden daarom speciale projecten georganiseerd. Ars Musica is een plek waar muzikaal talent vanaf een jonge leeftijd wordt begeleid en ontwikkeld.
Vanuit deze visie heeft Ars Musica een korenpiramide ontwikkeld. Deze piramide kent het Opleidingskoor van de Koorschool als basis; via de Koorschool, het Meisjeskoor en het Jong Concertkoor is doorstroming mogelijk naar uiteindelijk het Concertkoor – voor de ambitieuze amateurzanger – of het Kamerkoor – voor de zangprofessional. Een leven lang zingen als basisgedachte! Ars Musica biedt een omgeving voor ambitieuze muzikanten die graag verder willen groeien en graag worden uitgedaagd om muzikaal op hoog niveau te presteren.

Verder organiseert Ars Musica workshops en lezingen voor aanvang van de concerten en speciale concerten voor basisschoolleerlingen. In de programmaboekjes van ieder concert krijgt de toehoorder uitgebreide achtergrondinformatie bij de uit te voeren werken. Uiteindelijk dient dit alles één doel: het overdragen van (kerk)muzikale schatten van generatie op generatie.

22 oktober 2022 – 16:00 uur – Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal

Monteverdi Kamerkoor Utrecht o.l.v. Wouter Verhage

Muziek uit de Baltische staten

11 november 2022 – 16:00 uur – Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal

Chimaera Trio

Annemiek de Bruin, klarinet

Irene Kok, cello

Laurens de Man, piano

“Der er et yndigt land”

Programma:

1.Klarinet Trio in F opus 43
I. Allegro animato
II. Allegro, molto vivace
III. AndanAno
IV. Finale, allegro con fuoco
Niels Gade (1817-1890)
2.Klarinet Trio in A opus 24
I. Idylle, andante-allegro
II. Romance, andante
III. Rondo
Emil Hartmann (1836-1898)
3.Trio nr. 2 opus 15 (Spell)Per Nørgård (1932)
4.Trio in d opus 49
I. Molto allegro agitato
II. Andante con molto tranquillo
III. Scherzo leggiero e vivace
IV. Finale allegro assai appassionato
Felix Mendelssohn (1809-1847)

10 december 2022 – 16:00 uur – Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal

Kampen Boys Choir o.l.v. Rintje te Wies

Advents- en Kerstconcert