10 december 2022

Kampen Boys Choir
Advents- en Kerstconcert in de Engelse koortraditie

28 januari 2023

Veenendaals Projectkoor o.l.v. Kees Jan de Koning
A Choral Evensong

25 februari 2023

Cellostudenten van de HKU o.l.v. Timora Rosler
Werken voor cello-ensembles

18 maart 2023

Basilius College o.l.v. Jeroen Splitteler
Passieprogramma

15 april 2023

Peter Koetsveld (klarinet) en Dick Le Mair (marimba en vibrafoon)
Werken van o.a Bach, Haydn en Le Mair

13 mei 2023

Edith Mathot, Harm van de Berg en Ad Verhage
Van klassiek tot klezmer, van Pachelbel tot Piazzolla

17 juni 2023

Viool, Cello en Piano – Savova, Harkamp en Inoue
Pianotrio’s van Mendelssohn-Bartholdy en Dvorak (Dumky-trio)

10 december 2022 – 16:00 uur – Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal

Kampen Boys Choir o.l.v. Rintje te Wies

m.m.v. Sander van den Houten, orgel

Advents- en Kerstconcert met muziek uit de Engelse traditie

Programma:

THE PROFECY
1.A Vesper ResponsoryG.P. da Palestrina (1525 – 1594)
2.Adam lay yboundenBoris Ord (1897 – 1961)
3.Rejoice in the Lord alwayHenry Purcell (1659 – 1695)
4.Never Weather beaten sailThomas Campion (1567 – 1620)
5.This is the record of JohnOrlando Gibbons (1583 – 1625)
6.On Jordan’s BankMalcolm Archer (1952)
7.Orgelintermezzo: Nun komm der Heiden HeilandJohann Sebastian Bach (1685 – 1750)
MARY
8.Bogoroditse DevoSegei Rachmaninov (1873 – 1943)
9.Magnificat in E-flatCharles Villiers Stanford
10.Gaudete Christus natus estAnonymus, arr. Brian Kay (1944)
11.Let all mortal flesh keep silenceArr. Stephen Cleobury (1948 – 2019)
12.Orgelintermezzo: Noël XLouis-Claude d'Aquin (1694 – 1772)
THE BIRTH OF CHRIST
13.A Babe is bornWilliam Mathias (1934 – 1992)
14.In the bleak midwinterHarold Darke (1888 – 1976)
15.The sheper’s pipe carolJohn Rutter (1945)
16.O come, all ye faithfulArr. David Willcocks

Het Kampen Boys Choir, dat onder leiding staat van Rintje te Wies en begeleid wordt door de organist Sander van der Houten, heeft in zijn 20-jarig bestaan al menig hoogtepunt gekend. Het is een koor naar Engels voorbeeld en bestaat sinds september 2000. Het omvat ongeveer 22 jongens (trebles) en 14 mannen (countertenoren, tenoren en bassen). Het is gebaseerd op de Engelse jongenskoortraditie en het voert dan ook een consequente Engelse koorstijl, niet alleen qua omvang en stembezetting, maar ook in de sterke aandacht voor de stemkwaliteit van de individuele jongens en mannen: alle jongens en mannen krijgen bij het Kampen Boys Choir een klassieke zangopleiding. Het Kampen Boys Choir kiest in al zijn facetten voor een muzikale aanpak die bij de Engelse jongenskoren leidt tot het beroemde hoge niveau van musiceren.

Hoewel het repertoire voor een groot deel uit de Engelse koortraditie komt, wordt er ook regelmatig koorliteratuur uit andere taalgebieden gezongen. Ieder jaar werken de jongens van het Kampen Boys Choir mee aan alle uitvoeringen van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach door de Nederlandse Bachvereniging in o.a. Naarden en het Concertgebouw in Amsterdam. De jongens zijn hierbij getraind om onder leiding van verschillende dirigenten te zingen. Het zingen bij het Kampen Boys Choir is een enerverende en uitdagende bezigheid. In de Bovenkerk in Kampen, de thuisbasis van het koor, zingt het jongenskoor concerten en Evensongs, die met regelmaat op zaterdag worden gehouden met als hoogtepunt de Festival of Lessons and Carols op Christmas Eve, op 24 december. Het is de vijfde maal dat het koor Veenendaal bezoekt.

De artistieke leiding van het Kampen Boys Choir berust sinds medio april 2012 bij Rintje te Wies. Rintje te Wies (1958) studeerde aan het Conservatorium in Groningen Piano en Schoolmuziek bij o.a. Gerben Makkes van der Deyl en Kars Westers. Koordirectie en Theorie der Muziek studeerde hij bij resp. Cees Rotteveel en Rein Ferwerda. Hij is tevens de artistiek leider van het Roder Jongenskoor.

Sander van den Houten (1987) werd in april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Den Haag en werd daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762.

In Kampen is hij titulair organist van de Burgwalkerk en de Broederkerk en tweede organist van de Bovenkerk. Sander volgde zijn bacheloropleiding tot organist aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome. Ook volgde hij de studie kerkmuziek bij Hans van Gelder, Arie Hoek, Conny de Jong en Aart Bergwerff. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Theo Jellema. Hij volgde masterclasses bij Willem Tanke, Harold Vogel, Jacques van Oortmerssen en Thomas Trotter en privélessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker.

Sinds medio 2021 studeert Sander beiaard bij Frans Haagen en Christiaan Winter aan de Beiaardschool in Amersfoort, onderdeel van de HKU te Utrecht. Naast zijn dirigentschap bij Concertkoor Immanuel Kampen is hij als dirigent verbonden aan de Zang- en Oratoriumvereniging Raalte, Oratoriumvereniging ‘de nieuwe ster’ Zwolle, Exspecto Epe en aan kamerkoor Arise Kampen. Ook is hij cantor van de Theologische Universiteit Kampen en vaste begeleider van Cappella Campen, het Kampen Boys Choir, het Roder Jongenskoor en van Vocaal Ensemble Magnificat. Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Engeland, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. In 2013 maakte hij een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.

Sander van den Houten geeft jaarlijks veel concerten als solist, begeleider en continuospeler en heeft een privélespraktijk. Voor meer info kijk op: www.sandervandenhouten.nl.​